Novela negra catalana Presentación libros

L’odi, motor de la història!

Amb Nil Kandel a la Biblioteca Mn. Joan Avinyó, Cubelles.

Sí, l’odi és el motor de la història que ens explica Nil Kandel a la seva primera novel·la en català, Les flames de l’odi, però també és, per desgràcia, el sentiment que trobem darrere de molts dels terribles conflictes que ha patit la humanitat al llarg dels segles. Sense odi, potser no hi hauria rancúnies entre famílies, ni conflictes entre veïns, ni matances d’unes ètnies en contra d’altres, ni guerres… L’odi és un sentiment altament destructiu que els éssers humans arrosseguem des de fa milers d’anys.

El divendres 24 de maig, Mucho Más Que Un Libro va tenir el plaer d’acompanyar l’autor per la presentació d’aquest impactant thriller psicològic a la Biblioteca Mn. Joan Avinyó, de Cubelles. L’acte, organitzat per l’Associació literària Libertània, ens va presentar uns personatges (els de Les flames de l’odi), destrossats anímicament a conseqüència de dos incendis mai aclarits, ocorreguts en el passat amb un interval de vint anys.

El primer capítol de Les flames de l’odi ens porta un assassinat. L’Osval, un home jove de passat misteriós, és apunyalat fins a la mort per un encaputxat. Junt amb la Martina, l’Osval era el principal suport emocional per la Greta, una dona enfonsada psicològicament arran de la mort, quatre anys abans, del seu marit, en Flavio, en un incendi estrany. La Greta, protagonista principal de la novel·la, pateix de fòbia social, gairebé no es relaciona amb ningú i és incapaç de portar una vida normal. El seu estat li provoca enfrontaments constants amb el seu fill, l’Hugo, un adolescent de setze anys, i amb els seus sogres, avis de l’Hugo i pares d’en Flavio.

Nil Kandel

La Martina i l’Osval van aparèixer de sobte a la vida de la Greta, gairebé per sorpresa, en una pàgina de contactes d’Internet. De seguida es van oferir a ajudar-la, però… per què? A canvi de què? I qui ha mort l’Osval i per què? Tot és més complicat del que sembla. La policia iniciarà una investigació i la Greta, molt a contracor, anirà descobrint molts secrets amagats i es veurà obligada a treure forces d’on faci falta per enfrontar-se al seu passat i lluitar per un futur millor.

La novel·la compta amb dues trames temporals que acabaran confluint en l’actualitat. La primera comença a Sarajevo l’abril de 1997, poc després de donar-se per acabada la guerra de Bòsnia, quan el Nicolau i la Beatriu, un matrimoni establert a Pamplona, adopten els germans Kasun, nens orfes a conseqüència d’una guerra que va esclatar per l’odi subjacent entre ètnies i comunitats diferents. Un any després, un incendi devastador destruirà la casa d’acollida de Pamplona on vivien sis nens amb els seus pares adoptius.

Presentació de «Les flames de l’odi» de Nil Kandel.

Vint anys més tard, els supervivents de l’incendi de Pamplona s’enfrontaran a les conseqüències del dramàtic esdeveniment que es va cobrar la vida de la majoria dels seus residents. Mentrestant, la Greta haurà de fer un esforç gairebé sobrehumà per poder ajudar el seu fill, l’Hugo, traumatitzat per la terrible mort del seu pare quan només tenia dotze anys. De tota manera, Nil Kandel aclarí que “encara que alguns personatges fan coses terribles, la novel·la no va de bons i dolents. Els personatges que semblen bons tenen una part fosca i els que semblen dolents també fan bones accions. En el fons, tots són víctimes de l’odi”. Malgrat les dificultats, la novel·la acaba transmetent  al lector un bri d’esperança en el futur.

Signant llibres.

Nil Kandel va néixer a Sabadell i sempre ha viscut prop de Barcelona. Va créixer en una masia i allà va descobrir la seva afició per la lectura. Va llegir moltes novel·les d’aventures i de misteri i li agradava imaginar històries. Va començar a escriure als tretze anys, quan va descobrir a Edgar Allan Poe. A l’adolescència, la música i la literatura es van convertir en les seves passions. Va col·laborar amb bandes de rock progressiu i va compondre algunes cançons. Fins que es va decidir a escriure novel·les, sobretot, de suspens i d’intriga psicològica, Ha publicat La última carta de Nagore (2019), La vida oculta de la ciudad (2020) y Almas cautivas (2021) en castellà. Les flames de l’odi (2024) és la primera novel·la que publica en català i amb una editorial, Llibres del Delicte.

“Les flames de l’odi” és un thriller psicològic on l’odi és el motor qu’arrossega els personatges cap a la seva pròpia destrucció. No te la perdis!

Entradas relacionadas

Deja tu comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.